6.9 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024
Reklama

Tím Abu Dhabi Ocean Racing sa stal víťazom jachtárskych pretekov Volvo Ocean Race 2014/2015

Odporúčame

  • Posádka kapitána Iana Walkera slávi triumf v Göteborgu
  • Najťažšie jachtárske preteky na svete robia svojmu menu všetku česť 
  • Šesť zo siedmych tímov si zaistilo minimálne jedno etapové víťazstvo

Najťažšie jachtárske preteky na svete sa v sobotu 27. júna 2015 skončili: v dvanástom ročníku jachtárskych pretekov Volvo Ocean Race zvíťazil tím Abu Dhabi Ocean Racing. Po deviatich mesiacoch a rovnakom počte náročných etáp, po jedenástich prístavoch na všetkých kontinentoch a po takmer 39.000 absolvovaných námorných míľach (približne 72.000 kilometrov) mohla túto sobotu posádka Iana Walkera vo švédskom Göteborgu pozdvihnúť vytúžený pohár víťazov. Dve etapové víťazstvá a náskok piatich bodov pred tímom Brunel v celkovom hodnotení zaistili prvé víťazstvo jachte plávajúcej pod arabskou vlajkou. Pódium ešte doplnil tím Dongfeng Race Team.

Preteky Volvo Ocean Race 2014/2015 znovu raz ukázali, prečo si zaslúžia svoju povesť najťažších jachtárskych pretekov na svete: Plavba okolo zemegule si od účastníkov vyžiadala maximálne nasadenie; niekoľko metrov vysoké vlny, prudké nárazy vetra a extrémne výkyvy teplôt dali rovnako zabrať jachtám ako aj členom posádok. Najmenšia nepozornosť mohla mať závažné následky, o čom sa „bolestne“ musel presvedčiť tím Vestas Wind. Počas druhej etapy „stroskotala“ posádka na skalách severovýchodne od Maurícia a poškodila svoju jachtu tak vážne, že pokračovanie v plavbe bolo možné až po nákladných opravách a po šiestich mesiacoch nútenej prestávky. Dánsky tím kapitána Chrisa Nicholsona sa týmto stal jedinou posádkou, ktorá nezískala žiadne etapové víťazstvo.

Posledné etapové víťazstvo na úseku z Lorientu (vo Francúzsku) do Göteborgu (vo Švédsku) zaznamenal tím Alvimedica, pred tímami Brunel a MAPFRE. Počas finálnej „disciplíny“, sobotňajších pretekov v prístave Göteborgu (27. júna), bolo všetko naďalej napínavé. Zatiaľ čo prví traja už boli istí, bolo potrebné ešte „vyplachtiť“ štvrté miesto celkového hodnotenia: Tím Alvimedica vytlačil v taktiež napínavom a tvrdo vybojovanom dueli tím MAPFRE na piatu priečku. Prístavný pretek In-Port vyhral tím Brunel pred tímom SCA. Pohár celkového víťaza pretekov Volvo Ocean Race 2014/2015 prevzal s hrdosťou tím Abu Dhabi Ocean Racing.

„Pred štartom som bol plný dôvery. Existuje množstvo spôsobov a ciest, ako preteky prehrať, ale len jedna vedie k víťazstvu. Všetko perfektne zapadlo“, teší sa Ian Walker počas slávnostného vyhlásenia víťazov pretekov Volvo Ocean Race Village v Göteborgu. Piate miesto v poslednej etape pretekov do domovského prístavu Volvo Cars stačilo tímu Abu Dhabi Ocean Racing na dosiahnutie veľkého triumfu, ktorý pre Brita Walkera znamená dokonca viac ako dve strieborné olympijské medaily. „Je to niečo mimoriadne, pretože sme vyhrali ako tím.“

Triumfom tímu Alvimedica v poslednej časti pretekov sa napokon mohol každý tím, ktorý absolvoval každú so šiestich etáp, cítiť minimálne na jednom úseku ako víťaz. Šesť víťazov v deviatich pretekoch a odstupy len niekoľkých minút svedčia o napínavom priebehu až do konca. Úspech, na ktorom majú taktiež svoj podiel 22,14 metrov dlhé jachty Volvo Ocean 65: Po prvýkrát vo viac ako 40-ročnej histórii jachtárskych pretekov štartovali všetky tímy za rovnakých podmienok. Na štarte bola aj čisto ženská posádka s jachtou ružovej farby: Víťazstvom v etape číslo osem preukázali pôsobivým spôsobom všetko svoje umenie.

Foto: Volvo Car Group

Výsledky deviatej etapy z Lorientu so Göteborgu v prehľade:

Umiestnenie Tím Čas Body
1. Tím Alvimedica 4 dni, 09:00:53 1
2. Tím Brunel 4 dni, 09:24:18 2
3. Tím MAPFRE 4 dni, 09:29:07 3
4. Tím Dongfeng Race Team 4 dni, 09:31:56 4
5. Abu Dhabi Ocean Race 4 dni, 10:17:41 5
6. Tím Vestas Wind 4 dni, 11:30:21 6
7. Tím SCA 4 dni, 11:39:05 7

Celkové hodnotenie:

Umiestnenie Tím Body
1. Tím Abu Dhabi Ocean Racing 24
2. Tím Brunel 29
3. Tím Dongfeng Race Team 33
4. Tím Alvimedica 34
5. Tím MAPFRE 34
6. Tím SCA 51
7. Tím Vestas Wind 60

Rozdelenie bodov:

Pri umiestnení tímov boli rozhodujúce oceánske etapy. Po prvýkrát sa na pretekoch Volvo Ocean Race zaviedol bodovací systém Low-Point-System, čo znamená, že víťaz dostal jeden bod, druhý v poradí dva body atď. To isté platilo pre prístavné preteky In-Port, ale tieto výsledky sa hodnotili samostatne a použité boli len na určenie poradia v prípade rovnakého počtu bodov. Nakoniec teda zvíťazil ten tím, ktorý mal najmenej bodov.

Volvo Ocean Race 2014/2015
Foto: Volvo Car Group

Jachtárske preteky Volvo Ocean Race 2014/2015

Po prvej oceánskej etape z Alicante do juhoafrického Kapského mesta viedol jubilejný ročník pretekov Volvo Ocean Race do Abu Dhabi v Spojených arabských emirátoch a do čínskeho mesta Sanya. Na prelome roka súťažiace tímy zamierili do Aucklandu na Novom Zélande a následne viedla trasa všetkých siedmych tímov cez Itajaí v Brazílii, Newport v USA, Lisabon v Portugalsku a Lorient vo Francúzsku. A napokon bol cieľovým prístavom Göteborg – domov švédskej automobilky Volvo. Medzi siedmimi zúčastnenými tímami sa nachádzala aj čisto ženská posádka – tím SCA.

Ďalšie informácie ohľadne rozdelenia bodov a o samotných pretekoch Volvo Ocean Race nájdete na odkaze: www.volvooceanrace.com.

Zdroj: Volvo Car Group

Reklama