/
/
/
Seat Leon sa stal miláčikom odborných médií vo Veľkej Británii

Seat Leon sa stal miláčikom odborných médií vo Veľkej Británii

Reklama

SEAT Leon novej generácie si získal srdcia odbornej motoristickej verejnosti v mnohých štátoch Európy. Zvlášť cenné sú jeho úspechy vo Veľkej Británii, kde motoristické médiá tradične „fandia“ domácim značkám. Po získaní titulu „Automobil roka 2013“ od magazínu Auto Express a víťazstve modelu Leon 2.0 TDI FR v porovnávacom teste Auto Express nad BMW 118d sa Leon nedávno dočkal ocenenia aj od kultového motoristického magazínu Top Gear. Aj tu sa testu podrobila najvýkonnejšia verzia poháňaná turbodieslom 2.0 TDI s výkonom 135 kW (184 k) v športovej verzii FR.

Redaktori testovaný model považujú za najlepší SEAT aký sa im kedy dostal do rúk. Zvlášť ocenili vitalitu a temperament nového motora 2.0 TDI, umožňujúceho akceleráciu z 0 na 62 mph (100 km/h) za 7,5 sekundy. Napriek pozitívnemu hodnoteniu jazdných vlastností test Top Gear neobišiel ani vynikajúci pomer ceny a úžitkovej hodnoty: testovaný Leon je vo Veľkej Británii lacnejší ako sesterský VW Golf poháňaný slabším motorom 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k) a pritom má bohatšie vybavenie. Resumé testu Top Gear: SEAT Leon 2.0 TDI FR je najlepší športový hatchback („hot hatch“) s naftovým motorom!

Model Leon je prvým automobilom značky SEAT, ktorý využíva novú modulárnu stavebnicu komponentov MQB koncernu Volkswagen. Vďaka tejto inovatívnej konštrukcii má o 90 kg nižšiu hmotnosť ako model predchádzajúcej generácie. SEAT Leon debutoval koncom roka 2012 a v priebehu prvého polroka 2013 bol uvedený na trhy prakticky všetkých európskych štátov. Na rozdiel od svojho predchodcu aktuálny Leon tvorí celú rodinu modelov – na jar tohto roku mala premiéru trojdverová verzia Leon SC (Sport Coupé) s rázvorom skráteným o 3,5 cm.

Na frankfurtskom autosalóne v septembri bude mať svetovú výstavnú premiéru kombi Leon ST Kombi (Sport Tourer). Kombi má oproti základnému päťdverovému modelu o 27 cm predĺžený zadný previs karosérie, čo umožnilo do elegantnej karosérie integrovať batožinový priestor s objemom 587 dm3 (až 1470 dm3 pri sklopenom operadle zadných sedadiel a naložení po strop). Pre SEAT Leon je k dispozícii široká ponuka najmodernejších benzínových motorov TSI a turbodieslov TDI vybavených turboprepĺňaním a priamym vstrekovaním paliva. Výkonové rozpätie motorov siaha od 63 kW (86 k) po 135 kW (184 k), pri niektorých agregátoch si zákazníci môžu objednať aj automatickou prevodovku DSG s dvoma spojkami.

Zdroj: Seat

Prečítať celý text

Fotogaléria